Voordracht donderdag 09/09/21

Ondanks dat we nog niet helemaal verlost zijn van het corona virus, de vele maatregelen er rond en de talloze annuleringen die we hebben moeten doen in ons tuinprogramma van 2021 willen we toch stilaan de draad weer opnemen en een 1ste nazomerse (?) voordracht houden.

 Zolang als de geschreven geschiedenis van de mens bestaat kenden en gebruikten de mensen planten/kruiden als voedsel en als medicijn.

Heden ten dage is de wetenschappelijke kennis over de natuur (planten/bloemen/dieren … en uiteraard de kruiden) zeer groot, mede natuurlijk door de ontwikkeling en vooruitgang van de moderne technieken, meettoestellen en de eeuwenoude ervaringen.

Vandaag kennen de kruiden een uitgebreid toepassingsgebied, in de keuken (smaakmakers) , in de natuurlijke en alternatieve geneeskunde, in de farmaceutica (aroma’s, geuren),  waarbij afhankelijk van de toepassing alle of slechts bepaalde plantendelen worden gebruikt van wortel tot blad/bloem/zaad.

Vele toepassingsgebieden dus maar vandaag gaan we samen met onze voordrachtgeefster MAY LEYSEN dieper in op die kruiden (WELKE WE OOK VEELAL IN EIGEN TUIN KUNNEN KWEKEN) die we kunnen gebruiken om een lekkere en gezonde thee te maken.

Welke planten kunnen we gebruiken (en kennen we ze ook)?  Welk(e) deel (delen) kunnen we gebruiken?

Hoe en wanneer oogsten? Hoe bewaren/drogen/hoelang blijft alles vers?

En natuurlijk DE VRAAG: hoe maken we een goede thee? (welke planten, combinaties met enz…)

EN NATUURLIJK ZULLEN ER OOK ENKELE PROEVERTJES ZIJN.

Alvast dus een leerrijke avond.   Hartelijk welkom!

Het bestuur van Tuinhier Lillo

Deze voordracht gaat zoals steeds door in de zaal van het Ontmoetingscentrum Lillo  Hortelstraat 21 te Lillo-Houthalen

Aanvang: 19.30 uur op donderdag 09 september 2021

 

PS:

De corona maatregelen zijn nog niet helemaal voorbij vandaar dat we vragen om indien mogelijk voorafgaand je aanwezigheid te bevestigen en ook te zorgen voor je eigen mondmasker (aan tafel zelf mag dit afgedaan)

Zelf zorgen we voor voldoende afstand(en) in de zaal en zitplaats(en), bediening aan tafel, handenwasmiddel enz.